Doar un alt blog scris de flu.

Blog de mediocru

Despre cuvinte numai de bine

May 26, 2008 | ca-n viata,litere | 11:53 pm | Comments [0] |

Sa presupunem ca va aflati undeva in lume (cu varianta in oras), printre oameni, poate chiar intr-o multime. In cazul in care nu sunteti unul dintre putinii sihastri care-mi citesc blogul, putem admite fara a ne hazarda prea tare ca acest fenomen se intampla cam in fiecare zi. Daca va scoateti pentru o clipa castile de la iPod din urechi aveti mari sanse sa auziti ce si mai ales cum se vorbeste pe o raza de cinci-zece metri (poate chiar mai departe, pentru ca oamenii sunt mai sanatosi in mileniul asta si prezinta mai multi decibeli la purtator). Rezistati tentatiei de a pune la loc castile in mai putin de doua secunde.

Asa, va veti intreba, si ce-i cu asta? Pai, e. Veti observa ca vocabularul concitadinilor nostri a saracit fata de anul trecut, cuvintele sunt tot mai scurte, onomatopeele tot mai numeroase, ticurile verbale din afara dictionarului au contaminat tot mai multe coarde vocale. Locurile comune aka poncifele abunda (si acesta un loc comun, la urma urmei de ce s-ar numi astfel daca nu ar fi pe toate gardurile), automatismele de vorbire camufleaza vag pe cele de gandire, cuvantul frust si hâd e preferat celui de finete sau pur si simplu de bun simt. Despre asta au scris mai bine candva in ultimele luni (sau sa fi fost ani?) Razvan Exarhu & Andrei Plesu.

Stiu. Limba e vie si evolueaza cum o taie pe ea capul, nu dupa cum ii dicteaza Academia. Normele se vor schimba sa reflecte realitatea intr-un an, zece, cincizeci. Insa ce e trist e ca in ultima vreme limba involueaza. Cu toata infuzia proaspata de englezisme luate cu toptanul (si unele cu arcanul), limba noastra (“o comoara” in caz ca ati uitat) e din ce in ce mai nevoiasa, Poate ca e nevoie din cand in cand in viata unei limbi si de o perioada de asezare, poate chiar de regres, nu am idee. Dar mi-e clar ca o limba arida si simpla va avea dificultati din ce in ce mai mari in a exprima nuante, trairi necuantificabile si idei abstracte. Nouvorba care se intrezareste ne va scuti de a folosi cuvinte perimate ca dragoste (cu varianta dragosteala) cand exista variante mai scurte ca sex sau futai. Nimic nu va mai fi mirific, inefabil sau incantator pentru ca totul si toate vor fi super. Toate cuvintele (mai) lungi vor fi inchise in ghetouri si inlocuite de suratele lor scurte si ascutite la auz. Incet, incet lumea le va uita si va casca ochii cu mirare atunci cand va auzi arhaisme ca de exemplu… libertate. Ba nu, libertate va fi ultimul care va supravietui, insa ingradit de contextul: “E libertate, fac ce vreau, ce pula mea vrei, ai vreo problema?”

Welcome to idiocracy!


No Comments »


No comments yet.

Leave a comment