Doar un alt blog scris de flu.

Blog de mediocru

Isabel Allende – Casa spiritelor

February 5, 2008 | litere | 4:21 am | Comments [13] |

Numai ce-am terminat de citit Casa spiritelor si inca sunt in starea de wow, ba chiar wowawiuwa (copyright Borat) mama, in ce carte frumoasa am avut ocazia sa ma afund. Si ca sa lamurim de la inceput cum sta treaba, pornisem cu asteptari ridicate inca de la prima pagina pentru ca devorasem acu’ ceva vreme Portret in sepia & Fiica norocului. Tipa e crescuta la scoala lui Gigi Marquez, probabil ca a facut si gradinita tot acolo, pentru ca are un dar al povestitului cum rar gasesti chiar si la sud americani. Iar pe langa povestea frumoasa&complicata&vesela-trista&realisto-magica care se tese parca de la sine, mai exista acolo si un nu stiu ce inefabil care le da o a patra dimensiune personajelor (cele 3d le gasesti oricum in cartile doar bune si in Cauntăr). Eu banuiesc ca e vorba de un al saptelea simt feminin combinat cu intuitia si cu sensibilitatea speciei lor peste care se adauga spiritul de observatie si o putere de patrundere extrasuperspeciala. Si inca ceva pe deasupra. Orisicum, nu puteam sa nu scriu 10-12 randuri despre femeia asta si cartile ei.
Asa ca daca vi se strica tvu’ si va cade si netu’ simultan, puneti manutele pe vreuna din cartile lui Isabel ca n-o sa va para rau. Pana atunci vizionati un filmulet de la TED in care Isabel spune 2-3 cuvinte si luati in considerare faptul ca scrie mai bine decat vorbeste.

casa_spiritelor.jpg


13 Comments »


[ C ] Zu
February 6, 2008 @ 3:52 pm

I love this book. E prima pe care am citit-o (din cartile lui Isabel Allende) si dupa aceea am cumparat tot ce am mai gasit scris de ea :-)).


[ C ] flu
February 7, 2008 @ 1:34 am

Da, e tare tipa. A urcat f. rapid in topul scriitorilor mei de suflet.


[ C ] kiki
February 20, 2008 @ 4:13 pm

Este extraordinara! Prima pe care-am citit-o a fost “Paula” si am ras si plans in acelasi timp! Ce ma bucur c-am descoperit-o! Am luat tot ce-am gasit prin librarii, pacat ca anumite titluri nu se reediteaza si tare mi-ar placea sa faca Humanitasu ceva si cumva s-o aduca pe la noi! E superb om! Cititi tot ce gasiti Isabele Allende!


[ C ] flu
February 20, 2008 @ 4:25 pm

Paula n-am citit. Celelate trei insa le-as pune oricand pe raftul intai. Eu propun sa-i dam Nobelul de pe acum :)


[ C ] iog1006
March 20, 2008 @ 1:43 pm

am citit tot ce-i aparut la noi scris de isabel allende. mi-au placut si m-au surprins in egala masura dar as da un plus pentru “portret in sepia”. am si recitit-o de 2 ori ca sa ma conving de “plusul” acela si inca simt ca-l merita cu prisosinta. sper ca editura humanitas va mai publica si restul cartilor scrise de isabel allende, e o tipa desteapta care scrie din inima si are har cat de mult se poate. iulia


[ C ] flu
March 20, 2008 @ 2:26 pm

Merita chiar ++. Ai dreptate, la mine e printre putinele nume de pe lista de recitiri.
Sa facem nitel lobby pe langa domnu’ Liceanu :)


[ C ] Daniela
January 9, 2010 @ 10:48 am

Intr-adevar, Casa Spiritelor este un roman foarte complex. Stilul ii este inspirat de cel al lui Gabriel Garcia Marquez, si ea o face foarte bine.
A mai aparut la orizont o alta autoare latina, Cristina Bajo, care a scris romanul Gradina otravurilor. E scrisa cam in acelasi stil al lui Marquez si al lui Allende, sigur va placea. O recomand.


[ C ] flu
January 9, 2010 @ 12:58 pm

Mersi pentru recomandare Daniela. Despre Cristina Bajo nu aveam idee, insa cartile Isabelei m-au subjugat asa cum nu au mai reusit multi autori in ultima vreme.


[ C ] lorelaya
February 26, 2010 @ 9:45 pm

eu o iubesc,nu stiu neaparat daca s-a inspirat din domnul gabriel garcia marquez. probabil influenta sangelui latin amestecat cu cel creol se simte la amandoi.si cu siguranta eu i-as da nobel maine.dar cred ca cel mai important premiu l-a castigat deja:inima a milioane de oameni.am citit portret in sepie,eva luna,eva luna povesteste,casa spiritelor,paula,scrisori catre paula si daca as putea as cumpara toate cartile pe care le-a scris. preferata mea e portret in sepie


[ C ] flu
February 27, 2010 @ 3:19 am

Pai n-au mai ramas atat de multe, nu stiu daca ti-a scapat vreuna dintre cele traduse la noi.
Cred ca si a mea, poate pentru ca a fost prima carte pe care i-am citit-o, cine stie?


January 13, 2011 @ 10:50 pm

eu n-am citit nici una dar sunt sigura ca sunt frumoase aceste carti


[ C ] liliana garboni
November 11, 2012 @ 10:49 pm

eu am citit aproape tot dar cea mai frumos scisa este jurnalulMAYEI care am terminat-o in 3 zile .e o carte de care nu te poti lasa pana nu o termini


August 1, 2014 @ 7:13 am

Foarte interesant. Merita citit!


Leave a comment